NIEUW: DIVERTISSEMENT

Uit de pers

Enkele Bijzondere opmerkingen uit de pers N.a.v. optreden jeugdorkest op het Internationale Jeugdorkestenfestival in 1972:

  • Uit De Gelderlander: “ Vooral de stemming bleek  een aspect dat op één corps na niemand wist te beteugelen. De uitzondering bleek de jeugdharmonie Excelsior uit het Brabantse Gemert die zich voor ons de beste van alle deelnemende orkesten toonde. Wat deze jeugdharmonie o.l.v. Berry van Oort presteerde was in vele opzichten een klasse apart.

 

N.a.v. het winnen van de  zilveren trofee met “Lieshout en zijn Molens” van Henk Badings(later op LP gezet) in 1976:

  • In een brief aan Berry van Oort schrijft Prof.Ir.Henk Badings: “Ik vind het werkelijk fantastisch wat U met Uw orkest bereikt hebt “ en over zijn “Lieshout en zijn molens” (later ook op de radio diverse malen uitgezonden) “het is zo helder en met zoveel begrip gespeeld dat het mij gelukkig maakt”.

 

N.a.v. een voorgenomen bezuiniging van de muziekschool in 1984 meldde het Het Eindhovens Dagblad  “Muzikaal protest Gemert zonder effect”  :

  • “ Ondanks een ludieke muzikale optocht op 21 juni door de hoofdstraat richting gemeentehuis onder de klanken van “Nie knieze, nie zeure” met een aangepaste tekst tegen de bezuiniging van 25 mille had het muzikaal protest Gemert niet het zozeer gewenste effect. Het kwaad was al geschied. Etc…

 

Een Limerick (product van een plaatselijke grootheid)n.a.v. een bezuinigingsprotest uit 1984:

 

Een muzikale noot

Is als dagelijks brood

Als hierop wordt gekort

Of te weinig op uw bord

Dan wacht een muzikale dood.

(In 1986 volgde nog een waardig  “Al-Arm concert “ in de grote zaal van De Eendracht.)

 

N.a.v. de 1e uitvoering van het Requiem van Webber schreef het Eindhovens Dagblad in 1988:

  • “Berry van Oort, de man die de oorspronkelijke symphonische zetting op kunstzinnige wijze voor harmonieorkest bewerkte. Aan Webber’s Requiem ging een gevarieerd programma vooraf voor het grootste deel verzorgd door L’Union Fraternelle. Als regelrechte uitschieter gold in dit geval een Allegro Maestoso van Nelhybel. Een kwalitatief hoogstandje in verband met de later zeer goed gespeelde begeleiding van het Requiem. Hoe dan ook, het harmonieorkest uit Zeelst heeft aangetoond onder Berry van Oort zowel solistisch als ondersteunend op eminente wijze te kunnen functioneren.”

 

In “Muziek en Show” van augustus 1995 schreef een oud-leerling van de muziekschool een artikel over Hersenen & Muziek:

  • Ongeveer twintig jaar geleden had ik pianoles van Berry van Oort. Ik weet het nog goed. Een Menuet van Bach of een Sonatine van Mozart. Tja, ik kreeg ze er wel in … die nootjes. Mijn vingers deden het wel, want door mijn getrommel en jarenlang thuis piano-pingelen waren ze best snel te besturen. Als ik thuis goed oefende, kon ik op de muziekles zo’n pianostuk vrijwel foutloos spelen. Met twee handen en heel veel vingers. Maar als HIJ het speelde, klonk het zo anders. Ik wist niet wat ik fout deed, maar HIJ maakte muziek en ik speelde nootjes. Wat gebeurde er in mijn hersenen en wat gebeurde er in ZIJN hersenen?

 

N.a.v. verhuizing Muziekschool van Elisabethplaats naar Vondellaan in 1996 meldt het Gemerts Nieuwsblad van 27 augustus:      10emaler1 

  • 10e Symfonie van MALER bijna voltooid! :“Met man en macht hebben in de afgelopen vakantie alle muziekdocenten  en andere vrijwilligers gewerkt om   het muziekschoolgedeelte van D’n Dörpel aan de Vondellaan “onderwijsklaar te maken. Daarbij wordt niet alleen gedoeld op verhuizen en inrichten van de nieuwe werkruimtes maar ook het verrichten van vele bouwwerkzaamheden. Bouwwerkzaamheden welke door bezuinigingen achterwege zijn gelaten. Een complete lijst van alle zelf gedane arbeid hier te vermelden voert te ver. Een kleine selectie etc…

 

Een bijzonder zware klus is bijna voltooid, nog niet alles is klaar en naar wens, maar….mooi wordt het. De 10e symfonie, waarvan Mahler slechts enkele schetsen klaar had, wacht in Gemert, mede door alle “Malers”op zijn voltooiing. “

 

N.a.v. de opening van de Ferd van Thielzaal in 1997 schreef Lamber Vugs

  •  “De Onvoltooide voltooid” met als ondertitel: Opening Ferd van Thielzaal in zilveren setting. Tezamen met Mayke Hendriks en Frans van Zutphen die toen 25 jaar doceerden aan de muziekschool Gemert werd ook het zilveren jubileum gevierd van Berry als directeur met Berry’s “Variaties rond de thema’s discipline, beleving en speelplezier”. Hoe meer discipline hoe beter het resultaat, maar muziek mag dan wel een serieuze zaak zijn, nooit mag uit het oog worden verloren dat werken met muziek werken is met mensen.”

 

Uit het verenigingsboekje van Musis Sacrum Bakel van april 2003:

  • Uj,,, Witte wa ik mee makte. Op zaterdagmorgen j.l. heb ik muziekles gehad van de Directeur van de muziekschool. Het was kei gaaf. Ja Joke, je leest het goed. Het was echt kei gaaf. Dat kwam omdat onze nieuwe dwarsfluitjuf de weg was kwijt geraakt in het skôn Brabant. Voor de directeur prettige Paasdagen, bedankt voor de fijne les en de groeten……